Wat is natuurgeneeskunde?
Ik vertel je graag wat natuurgeneeskunde voor mij als therapeut betekent, en hoe het jouw huisdier(en) zou kunnen helpen.
Holistische visie
In de natuurgeneeskunde staat een holistische visie en aanpak centraal ten aanzien van de gezondheid van mens en dier. Dit betekent dat we ervanuit gaan dat het voor een goede gezondheid nodig is om op meerdere niveaus in balans te zijn: niet alleen fysiek, maar ook op mentaal, emotioneel en energetisch vlak.
Verstoringen kunnen op het ene niveau ontstaan en doorwerken naar andere niveaus: zo kan een mentale disbalans – denk aan frustratie of angst – stress opleveren, en na verloop van tijd bijvoorbeeld tot spijsverteringsklachten leiden. Het niveau waarop klachten zichtbaar worden, is niet altijd het niveau waarop de verstoring in eerste instantie is ontstaan. Om een dier (of mens) in zijn of haar totaliteit weer gezond te krijgen en te houden, is het belangrijk om te achterhalen waar de oorsprong van de klachten ligt.
Wanneer er voor langere tijd sprake is van disbalans op één of meerdere niveaus, kan dit leiden tot ziekte waarbij het dier zelf niet meer in staat is om de gezondheid te herstellen. Natuurgeneeskunde kan dan helpen en het dier fysiek, mentaal en/of energetisch ondersteunen, zodat het dier – zoveel als mogelijk – weer terugkeert naar een toestand waarin het zichzelf in balans kan houden.
Aandacht voor het individu
Geen dier is hetzelfde: elke hond, kat, knager, geit (et cetera) is uniek, en dat maakt ook elke behandeling uniek.
Natuurlijk zijn er bepaalde overeenkomsten die voor elk dier binnen een soort van toepassing zijn, of zijn er eigenschappen te noemen die kenmerkend zijn voor een bepaald ras. Maar als eigenaar zul je vast herkennen dat elk huisdier duidelijk een eigen karakter heeft.
Net als bij mensen kunnen karaktereigenschappen bij dieren bepalend zijn voor hoe een dier met een situatie omgaat. En ook op fysiek vlak reageert niet elk lichaam exact hetzelfde. In de natuurgeneeskunde staat dan ook het individu centraal in de aanpak: er is aandacht voor de aard van het dier en de omstandigheden die op dat specifieke dier van toepassing zijn. Zo is het bij elk dier weer een nieuwe puzzel om erachter te komen waar klachten vandaan komen, en wordt elke behandeling afgestemd op zowel het dier als de eigenaar, die samen met de behandeling aan de slag gaan.
Natuurgeneeskundige behandeling
Nadat het dier onderzocht is en in kaart is gebracht wat de achtergrond van het dier en de klachten is, wordt er een behandelplan opgesteld. Dit plan bestaat vaak gedeeltelijk uit tips en adviezen om bijvoorbeeld verbeteringen aan te brengen in de leefomstandigheden, voeding of beweging en spel. Daarnaast kan de behandeling bestaan uit het inzetten van natuurlijke middelen of therapieën die de gezondheid en het welzijn bevorderen. Hiermee wordt tevens het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangesproken, en krijgt het dier als het ware een zetje in de goede richting naar herstel.
Bij een natuurgeneeskundige behandeling is het belangrijk om je te realiseren dat het herstelproces in veel gevallen tijd nodig heeft. Vaak zijn klachten al langere tijd bij het dier aanwezig en is er een chronisch ziektebeeld ontstaan, of vertoont het dier al geruime tijd ander gedrag. Hoe ouder de klacht, hoe langer de weg naar (fysieke en/of mentale) gezondheid vaak duurt. Houd er rekening mee dat dit proces enkele weken, maanden of in sommige gevallen nog langer kan duren, en er steeds wat meer verbetering te zien zal zijn. Ook wanneer er geen volledig herstel meer mogelijk is, kan natuurgeneeskunde het dier nog wel ondersteunen en de klachten verlichten.
Let op: voor acute klachten en spoedgevallen dien je contact op te nemen met een dierenarts. Indien naar aanleiding van een natuurgeneeskundig consult blijkt dat een regulier of aanvullend onderzoek nodig is, zul je eveneens worden doorverwezen naar een dierenarts of specialist.
Ben je benieuwd naar de natuurgeneeskundige therapieën en middelen waar ik in mijn behandelingen gebruik van maak? Of wil je meer weten over wat ik voor jou kan betekenen?
Lees verder op de volgende pagina’s: