WhatsApp

06 83 59 55 28

E-mail

info@degroeneremedie.nl

Consult op afspraak

Vraag naar de mogelijkheden

Een natuurgeneeskundig behandelplan bestaat vaak enerzijds uit tips en adviezen om de leefomstandigheden en leefwijze van het dier te verbeteren, en anderzijds uit het toepassen van bepaalde therapieën of natuurlijke middelen. De zogenaamde maatregelen die je als eigenaar kunt nemen om de situatie thuis aan te passen – zodat de omstandigheden beter passen bij de behoeften van het dier – zijn vaak minstens zo belangrijk als de middelen die worden ingezet om klachten (en de oorzaak daarvan) gericht aan te pakken.

 
Leefsituatie verbeteren

Bij het aanpassen van de leefomstandigheden kun je bijvoorbeeld denken aan het creëren van een eigen plekje voor het dier waar het zich terug kan trekken als het in huis (of elders) te druk wordt. Of juist aan het creëren van meer interactie tussen verschillende dieren of tussen dier en mens. Het verplaatsen van een kattenbak kan problemen van onzindelijkheid soms al verhelpen, en bij andere dieren kan het toevoegen van wat extra spelmomenten in de dag bepaald probleemgedrag al doen verdwijnen. Ook zijn er dieren die behoefte hebben aan meer rust en regelmaat, of aan een ander soort beweging dan ze nu krijgen. Daarnaast beginnen klachten regelmatig al bij de voeding van het dier: is deze niet passend, dan kan het lichaam moeite hebben om het op de juiste manier te verwerken, met diverse lichamelijke ongemakken tot gevolg. Zo zijn er tal van factoren die van invloed zijn op de mentale en fysieke gesteldheid van het dier.

Wanneer de leefwijze – indien nodig – niet wordt verbeterd, is de kans groter dat een dier niet volledig herstelt en dat problemen in de toekomst weer terugkomen. Daarom is het zo belangrijk om deze aspecten in de behandeling mee te nemen. Aanvullend worden er vaak natuurgeneeskundige therapieën en middelen ingezet om het dier gericht te ondersteunen op die vlakken waar het extra hulp nodig heeft.

 
Therapieën & middelen

Een aantal voorbeelden van therapieën en middelen waar ik in mijn behandelingen gebruik van maak, vind je hieronder.

Graag wil ik hier nog een kleine kanttekening bij maken. Vaak wordt bij het gebruik van natuurlijke producten gedacht: baat het niet, dan schaadt het niet. Dit gaat echter in een hoop gevallen niet op; ook als het uit de natuur komt, kan een product krachtig zijn en veel in het lichaam teweegbrengen. Overdosering of het gebruik van een verkeerd middel kan weldegelijk serieuze klachten veroorzaken. Zelfstandig experimenteren zonder enige kennis of begeleiding is daarom niet aan te raden. Wil je toch iets nieuws bij je dier proberen, lees je dan goed in (en test het middel – indien mogelijk – eventueel eerst op jezelf om het effect te ervaren), of vraag om advies.

TTouch-massage

TTouch & massage

TTouch of voluit Tellington TTouch is een methode waarbij de handen en vingers worden gebruikt om specifieke aanrakingen (touches) bij het dier uit te voeren. Anders dan bij massage, gaat het vooral om lichte aanrakingen en verschuivingen van de huid. De aanrakingen hebben o.a. als doel om het lichaamsbewustzijn te vergroten, het dier te laten ontspannen of juist activiteit op te wekken, het vertrouwen op te bouwen en stress, angst of pijn te verminderen. Zowel de fysieke als de mentale en emotionele balans staan hierbij centraal.

Bij massage is de druk op het lichaam doorgaans intenser en wordt er vooral op spierweefsel, bindweefsel, pezen en gewrichtsbanden e.d. gewerkt. Dit helpt bijvoorbeeld de doorbloeding te verbeteren, afvalstoffen af te voeren, pijn te verminderen en het kan weefsels helpen ontspannen of activeren. Massagetechnieken kunnen worden ingezet om klachten te voorkomen of om het herstelproces te ondersteunen. Hoewel massage ook zowel lichamelijk als mentaal bevorderlijk kan zijn, ligt de focus vergeleken met TTouch meer op het fysieke effect.

Wil je meer informatie over wat natuurgeneeskunde inhoudt, of over wat ik voor jou en je dier kan betekenen? 

Lees verder op de volgende pagina’s: