Een natuurgeneeskundig behandelplan bestaat vaak enerzijds uit tips en adviezen om de leefomstandigheden en leefwijze van het dier te verbeteren, en anderzijds uit het toepassen van bepaalde therapieën of natuurlijke middelen. De zogenaamde maatregelen die je als eigenaar kunt nemen om de situatie thuis aan te passen – zodat de omstandigheden beter passen bij de behoeften van het dier – zijn vaak minstens zo belangrijk als de middelen die worden ingezet om klachten (en de oorzaak daarvan) gericht aan te pakken.
Leefsituatie verbeteren
Bij het aanpassen van de leefomstandigheden kun je bijvoorbeeld denken aan het creëren van een eigen plekje voor het dier waar het zich terug kan trekken als het in huis (of elders) te druk wordt. Of juist aan het creëren van meer interactie tussen verschillende dieren of tussen dier en mens. Het verplaatsen van een kattenbak kan problemen van onzindelijkheid soms al verhelpen, en bij andere dieren kan het toevoegen van wat extra spelmomenten in de dag bepaald probleemgedrag al doen verdwijnen. Ook zijn er dieren die behoefte hebben aan meer rust en regelmaat, of aan een ander soort beweging dan ze nu krijgen. Daarnaast beginnen klachten regelmatig al bij de voeding van het dier: is deze niet passend, dan kan het lichaam moeite hebben om het op de juiste manier te verwerken, met diverse lichamelijke ongemakken tot gevolg. Zo zijn er tal van factoren die van invloed zijn op de mentale en fysieke gesteldheid van het dier.
Wanneer de leefwijze – indien nodig – niet wordt verbeterd, is de kans groter dat een dier niet volledig herstelt en dat problemen in de toekomst weer terugkomen. Daarom is het zo belangrijk om deze aspecten in de behandeling mee te nemen. Aanvullend worden er vaak natuurgeneeskundige therapieën en middelen ingezet om het dier gericht te ondersteunen op die vlakken waar het extra hulp nodig heeft.


Therapieën & middelen
Een aantal voorbeelden van therapieën en middelen waar ik in mijn behandelingen gebruik van maak, vind je hieronder.
Graag wil ik hier nog een kleine kanttekening bij maken. Vaak wordt bij het gebruik van natuurlijke producten gedacht: baat het niet, dan schaadt het niet. Dit gaat echter in een hoop gevallen niet op; ook als het uit de natuur komt, kan een product krachtig zijn en veel in het lichaam teweegbrengen. Overdosering of het gebruik van een verkeerd middel kan weldegelijk serieuze klachten veroorzaken. Zelfstandig experimenteren zonder enige kennis of begeleiding is daarom niet aan te raden. Wil je toch iets nieuws bij je dier proberen, lees je dan goed in (en test het middel – indien mogelijk – eventueel eerst op jezelf om het effect te ervaren), of vraag om advies.

Aromatherapie
Bij aromatherapie wordt gebruik gemaakt van essentiële oliën om de gezondheid op diverse wijzen te ondersteunen. Deze oliën worden gewonnen uit planten en worden ook wel etherische of aromatische oliën genoemd. Ze bevatten diverse krachtige inhoudsstoffen die op lichaam en geest kunnen inwerken. Door hun vluchtige (etherische) karakter verdampen ze snel en geven ze veel geur af. Hierdoor kunnen essentiële oliën goed ter inhalatie worden ingezet, en wanneer ze verdund worden in een dragend middel (zoals een vette plantenolie of honing) kunnen ze tevens op de huid worden aangebracht of inwendig worden ingenomen.

(Bach-)Bloesemtherapie
Bloesemtherapie is met name een energetische therapie, gebaseerd op trillingen. Bloesemremedies – waaronder die van Bach – zijn gemaakt van onder andere de bloesems van diverse planten, struiken en bomen met elk hun eigen energetische trilling. Deze subtiele trillingen kunnen helpen om verstoringen in de balans van mens en dier te herstellen, zowel op het mentale, emotionele als op het energetische niveau. Ook bij problemen op het gebied van gedrag kunnen bloesemremedies een goede ondersteuning bieden.

Fytotherapie / kruidengeneeskunde
Fytotherapie ofwel kruidengeneeskunde is een van de oudste geneeswijzen, die overal ter wereld in meer of mindere mate werd (en wordt) toegepast. Van nature eten veel diersoorten al selectief bepaalde kruiden (planten) die het lichaam op dat moment goed kan gebruiken, maar in de huidige leefsituatie hebben ze deze niet altijd ter beschikking. Bij fysieke en ook bij sommige mentale klachten kunnen kruiden een krachtig middel zijn om het probleem gericht aan te pakken.

Schüssler celzouten
Celzouten kunnen worden ingenomen om tekorten van mineralen in het lichaam aan te vullen. Het zijn verwreven mineraalzouten die – door de manier waarop ze verwerkt zijn – direct in lichaamscellen kunnen worden opgenomen. Bij processen van ziekte of bijvoorbeeld stress, kan het lichaam meer van bepaalde mineralen verbruiken dan normaal. Wanneer de tekorten die hierdoor zijn ontstaan niet worden aangevuld, kunnen de klachten ook niet goed herstellen. Celzouten zoals ontwikkeld door Dr. Schüssler helpen de mineralen in het lichaam weer terug te brengen naar een gezond niveau.
Meer informatie over de verschillende celzouten en bijbehorende toepassingsgebieden vind je op celzouten.com.

Homeopathie
In de klassieke homeopathie is het de kunst om een middel te vinden dat past bij de totaliteit van het dier. Dat wil zeggen: bij de lichamelijke, mentale en emotionele toestand van het dier. Alleen dan kan het middel optimaal zijn werk doen. Ook homeopathie is voornamelijk een energetische behandelmethode, waarmee het zelfregulerend vermogen wordt geprikkeld. De middelen kunnen gemaakt zijn van allerlei soorten materialen (afkomstig van planten, dieren, mineralen, ziekteverwekkers, synthetische producten etc.), en door het verwerkingsproces van verdunnen en 'schudden' wordt de energetische werking van het middel versterkt. In de homeopathie gaat men uit van het gelijksoortigheidsprincipe: een middel kan die klachten helpen genezen die gelijk zijn aan de klachten die het middel bij een gezond dier (of mens) juist zou kunnen veroorzaken. Ofwel 'het gelijke met het gelijksoortige genezen'.

Spagyriek
Spagyriek is een therapievorm met een bijzondere ontstaansgeschiedenis en een kenmerkende bereidingsmethode van essences en complex-middelen, waarin transformatieprocessen centraal staan. Spagyrische middelen worden voornamelijk uit plantenmateriaal gemaakt volgens een moderne alchemistische methode. Hierin vinden drie belangrijke stappen plaats van fermentatie, waterdampdestillatie en calcinatie (‘verassing’) van het materiaal om tot een spagyrisch eindproduct te komen. Naar dit productieproces wordt in de naam ‘spagyriek’ tevens verwezen: het is een samenstelling van de Griekse woorden ‘spaõ’ (uit elkaar halen, scheiden) en ‘ageirõ’ (samenvoegen, verenigen). De werking van deze middelen is dan ook gericht op het transformeren van innerlijke processen, niet alleen op lichamelijk niveau maar ook op mentaal, emotioneel en energetisch niveau of zielsniveau.

TTouch & massage
TTouch of voluit Tellington TTouch is een methode waarbij de handen en vingers worden gebruikt om specifieke aanrakingen (touches) bij het dier uit te voeren. Anders dan bij massage, gaat het vooral om lichte aanrakingen en verschuivingen van de huid. De aanrakingen hebben o.a. als doel om het lichaamsbewustzijn te vergroten, het dier te laten ontspannen of juist activiteit op te wekken, het vertrouwen op te bouwen en stress, angst of pijn te verminderen. Zowel de fysieke als de mentale en emotionele balans staan hierbij centraal.
Bij massage is de druk op het lichaam doorgaans intenser en wordt er vooral op spierweefsel, bindweefsel, pezen en gewrichtsbanden e.d. gewerkt. Dit helpt bijvoorbeeld de doorbloeding te verbeteren, afvalstoffen af te voeren, pijn te verminderen en het kan weefsels helpen ontspannen of activeren. Massagetechnieken kunnen worden ingezet om klachten te voorkomen of om het herstelproces te ondersteunen. Hoewel massage ook zowel lichamelijk als mentaal bevorderlijk kan zijn, ligt de focus vergeleken met TTouch meer op het fysieke effect.
Wil je meer informatie over wat natuurgeneeskunde inhoudt, of over wat ik voor jou en je dier kan betekenen?
Lees verder op de volgende pagina’s: