Heb je een vraag over natuurgeneeskunde, het consult of de behandeling bij De Groene Remedie? Misschien staat het antwoord hieronder tussen de veelgestelde vragen, of bekijk via het menu bovenaan een van de andere pagina’s voor meer informatie.
Kan je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Neem dan gerust contact op en stel je vraag via het contactformulier of per e-mail.
Veelgestelde vragen (FAQ)
In principe kun je met elke diersoort terecht voor een natuurgeneeskundig consult; in mijn opleiding zijn gezelschapsdieren als honden, katten, konijnen en knaagdieren aan bod gekomen, maar ook paarden, ezels, vogels en landbouw(huis)dieren zoals schapen en geiten.
De hoeveelheid kennis en ervaring zal bij de ene diersoort wat groter zijn dan bij de andere diersoort. Hoewel soortenkennis zeker belangrijk is om tot een passende behandeling te kunnen komen, is mijn ervaring ook dat je eigenlijk bij elke diersoort – hoe gek je het ook kunt bedenken – wel duidelijke stappen kunt maken naar verbetering van de situatie, door de manier waarop klachten in de natuurgeneeskunde worden benaderd. Door uitvoerig in kaart te brengen wat de achtergrond en huidige situatie van het dier en van de klachten is, kun je ook bij minder bekende (of exotische) diersoorten een heel eind komen in het verbeteren van de gezondheid en het welzijn. (Indien nodig met wat extra verdieping in de betreffende soort.)
En voor elk dier geldt: als ik denk dat er een ander type behandeling nodig is dan ik kan bieden, dan zal ik je doorverwijzen.
Wanneer je een afspraak maakt voor een consult, zal ik vooraf al enkele basisgegevens uitvragen over het dier en de klacht waar je voor komt. Het is voor mij handig als je gebruik maakt van het contactformulier op de website, waar je deze gegevens eenvoudig kunt invullen.
Tijdens het consult zal ik een hoop vragen stellen en zoveel mogelijk informatie verzamelen over zowel de algemene als de medische geschiedenis van het dier. Ook de huidige situatie en het verloop van de klachten wordt in kaart gebracht, en er wordt een fysiek onderzoek uitgevoerd bij het dier. Met behulp van deze gegevens ga ik op zoek naar verbanden en de onderliggende oorzaak van de klachten. Waar mogelijk geef ik direct al tips en adviezen mee; het definitieve behandelplan ontvang je later via de mail.
Na afloop van het consult ga ik de informatie verder uitwerken en maak ik een verslag met het behandelplan voor jouw dier. Dit behandelplan ontvang je uiterlijk binnen 48 uur (vaak al eerder) per e-mail op het adres dat je aan mij hebt doorgegeven. Heb je na 48 uur nog niets ontvangen, ook niet in de map met spam, neem dan even contact op zodat ik het opnieuw kan versturen.
In het behandelplan zal ik tevens een contactmoment voorstellen om te evalueren hoe het gaat met het dier en of er verbetering zichtbaar is. Omdat het lichaam bij een natuurgeneeskundige behandeling tijd nodig heeft om zelf naar herstel toe te werken, vindt het contactmoment doorgaans na enkele weken plaats. Afhankelijk van de situatie plannen we na het eerste consult een volgende afspraak in of kijken we tijdens het evaluatiemoment of er een vervolgconsult nodig is.
In de natuurgeneeskunde staat een holistische visie en aanpak centraal ten aanzien van de gezondheid van het dier. Dit betekent dat we ervanuit gaan dat het voor een goede gezondheid nodig is om op meerdere niveaus in balans te zijn: niet alleen fysiek, maar ook op mentaal, emotioneel en energetisch vlak.
Tijdens een natuurgeneeskundig consult gaan we op zoek naar het onderliggende probleem dat de klachten veroorzaakt, in plaats van enkel de symptomen aan te pakken. We proberen het dier in zijn/haar totaliteit weer in balans te brengen zodat klachten niet steeds terug blijven komen. Bij een reguliere dierenarts is er vaak niet genoeg tijd om de diepte en geschiedenis van het dier en de klachten in te duiken, waardoor de echte oorzaak niet altijd boven water komt. Ook wordt er in de reguliere zorg doorgaans minder rekening gehouden met mentale/emotionele factoren en leefomstandigheden. Klachten kunnen dan langdurig blijven aanhouden of na een (korte) periode van verlichting steeds weer terugkomen.
Natuurgeneeskunde is echter niet bedoeld als (complete) vervanging van de reguliere zorg. Voor acute klachten en spoedgevallen dien je contact op te nemen met een dierenarts. Indien naar aanleiding van een natuurgeneeskundig consult blijkt dat een regulier of aanvullend onderzoek nodig is, zul je eveneens worden doorverwezen naar een dierenarts of specialist.
Op dit moment worden natuurgeneeskundige consulten en behandelingen helaas niet vergoed door huisdierenverzekeringen. Wellicht komt hier in de toekomst verandering in; houd daarom de voorwaarden van jouw huisdierenverzekering in de gaten.
In principe zou iedereen zich – wettelijk gezien – therapeut of natuurgeneeskundige kunnen noemen; dit zijn geen beschermde beroepstitels. Toch zijn er wel indicaties voor de betrouwbaarheid en kwaliteit van een veterinair natuurgeneeskundig therapeut. Zo kun je bijvoorbeeld nagaan wat voor een diploma de therapeut heeft, en of deze is aangesloten bij een beroepsvereniging.
Als therapeut van De Groene Remedie ben ik afgestudeerd aan de 4-jarige plusopleiding Veterinaire Natuurgeneeskunde bij het opleidingsinstituut Silverlinde in Breda. Silverlinde staat als onderwijsinstelling geregistreerd in het CRKBO en draagt tevens het NRTO-keurmerk. De opleiding is geaccrediteerd door de Vereniging van Beroepsbeoefenaars van Complementaire en Natuurlijke geneeswijzen voor Dieren (BCND). Bij deze beroepsvereniging, die de kwaliteit en het niveau van haar leden en hun diensten waarborgt, ben ik zelf ook aangesloten als veterinair natuurgeneeskundig therapeut.